Panorama fotografie

Historic Painted Panorama’s
Historische geschilderde panorama’s
De geschilderde panorama’s volgens het Barker-principe. Het gaat hierbij om schilderijen met een totale lengte van 100 tot 160 meter en een hoogte tot ca. 19 meter. Deze zijn in een cirkelvorm opgespannen. Via een schaars verlicht trappenhuis worden bezoekers naar een platform geleid dat zich in het midden van het panorama bevindt.
De bezoeker zal bij het betreden van het platform de indruk krijgen, zich in een totaal andere omgeving- of zelfs in een ander tijdperk- te bevinden… De omgevingsgeluiden aangepast aan de sfeer en tijdsgeest van het schilderij maken de illusie compleet.De voorstellingen variĆ«ren van stadsgezichten, kruisigingstafereel tot historische veldslagen. Bij deze schilderijen wordt in diverse talen uitgelegd wat zich afspeelt op de verschillende delen van het panorama.

bezoekers1

Naar aanleiding van het 125 jaar bestaan van Panorama Mesdag is naar een idee van Andre van Lier i.s.m. Rob van de Braak een boek samengesteld over geschilderde panorama’s volgens het Barker-principe. Ter gelegenhied van deze uitgave is een tentoonstelling ingericht over het ontstaan en bestaan van panorama’s. De tekst in het boek is samengesteld en bewerkt door Drs. Marijnke de Jong en Drs. Evelien Fruitema. Enkele jaren geleden heeft Jacobson een methode ontwikkeld om deze enorme schilderijen naadloos te reproduceren. Het resultaat ziet u in dit boek met panoramafoto’s, gemaakt din verschillende Europese landen:

Bulgarije – Pleven – Pleven Epos Panorama
Duitsland – Alt Oetting – Fugel-Panorama – Jerusalem Panorama of the Crucifixion of Christ
Duitsland – Bad Frankenhausen – Panorama of the Peasant’s War
Hongarije – Opusztaszer – Feszty Panorama – Panorama of the Entry of the Magyars
Polen – Wroclaw – Panorama of the Battle of Raclawice
Oostenrijk – Innsbruck – The Battle of Berginsel
TsjechiĆ« – Praag – Maroldova Panorama – The Hussite-Battle of Lipany
Zwitserland – Einsiedeln – Panorama of the Crucifixion of Christ
Zwitserland – Luzern – Bourbaki Panorama Luzern
Zwitserland – Thun – Wocher Panorama – Panorama of Thun

Het 96 pagina’s tellende boek met deze en vele andere panorama’s is inmiddels verkrijgbaar bij Panorama Mesdag, in de (betere) boekhandel en bij Fotostudio Jacobson. In dit boek Het Fenomeen Panorama wordt uitgebreid ingegaan op de technieken achter een panorama. Daarnaast bevat het een schat aan informatie over de geschiedenis van panorama’s die nog bestaan- van China via Europa tot het Amerikaanse continent.